Ondernemingsrecht begint al bij de oprichting van een onderneming.
Als nieuwe ondernemer komt er veel op u af. Dan kunt u wel wat juridische hulp gebruiken. De eerste vraag die u als aankomend ondernemer krijgt is voor welke rechtsvorm ga ik kiezen? Een Besloten Vennootschap of een Eenmanszak, of als u samen met een collega start dan is een VOF uiteraard ook mogelijk. Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen als het gaat om aansprakelijkheid en dus risico. Maar elke rechtsvorm heeft ook fiscaal gezien voor- en nadelen. De juiste keuze hangt af van diverse factoren en is voor iedereen anders. Een goed advies kan u helpen de juiste keuze te maken als het gaat om de oprichting van uw onderneming.
Na de oprichting van de onderneming heeft u als ondernemer te maken met huisvesting en financiering. Maar mogelijk ook met algemene voorwaarden, leveringsvoorwaarden en contracten. Allemaal juridische zaken die vallen onder het ondernemingsrecht, maar zeer waarschijnlijk geen zaken waar u dagelijks mee bezig wilt zijn.
Dan is het inschakelen van een jurist aan te raden. En dan bij voorkeur een jurist die u niet alleen bijstaat als het gaat om uw vragen maar die optreedt als sparringpartner voor u als ondernemer. Een jurist op het gebied van ondernemingsrecht, die denkt en handelt voordat het vraagstuk een probleem wordt.
Bent u al langer ondernemer dan kunnen er weer nieuwe vraagstukken komen. Te denken valt hierbij aan opvolging binnen de onderneming of verkoop van de onderneming. Maar ook fusie en/of overname kan gaan spelen.
In een omgeving die verandert en de wetgeving die verandert kan het ook nodig zijn om bepaalde contracten aan te passen en/of de algemene voorwaarden aan te passen. En als ondernemer heeft u waarschijnlijk ook te maken met de AVG. Een wet die aandacht vraagt op het gebied van voorwaarden en beveiliging.
Samenvattend kunnen we stellen dat er op u, als ondernemer, veel afkomt naast het ‘gewone’ ondernemen. Een goede partner op het gebied van ondernemingsrecht, met een goed advies kan dan helpen.